F1 2023-förarlöner avslöjade: Hur mycket tjänar Formel 1-förare?

Formel 1-förare är mycket väl betalda för sitt deltagande i sporten. Här är de rapporterade lönerna för förarna i F1-säsongen 2023.

En framgångsrik F1-förare kan förvänta sig att tjäna flera miljoner dollar om året från sitt team, där de flesta förare strävar efter att skaffa högt betalda kontrakt med de team som mest sannolikt ger dem den bästa chansen till mästerskapsglory.

Enligt RacingNews365.com är detta inkomsterna för varje Formel 1-förare i 2023.

Observera att dessa rapporterade inkomster är uppskattade grundlöner och inte tar hänsyn till ytterligare ekonomiska möjligheter såsom seger, mästerskap eller poängbonusar, sponsring eller externa affärsintressen eller investeringar.

Vem är F1:s bäst betalda förare?

Inte oväntat är Formel 1:s bäst betalda förare de som förväntas ta hem regelbundna loppsegrar och utmana om världsmästerskapstitlar, om deras maskineri är upp till uppgiften.

Förare som kanske är förbi sin absoluta sportsliga topp kan också få betalt enorma summor pengar på grund av deras erfarenhet, kunskap och marknadsförbarhet.

För närvarande ingår inte förarlöner i Formel 1:s budgettak, vilket innebär att teamen kan spendera så mycket de vill för att locka till sig världens bästa förare.

I 2023 förväntas regerande världsmästaren Max Verstappen att få den högsta lönen i fältet, med den nederländska föraren som förväntas plocka en sval $55 miljoner, medan han siktar på att hävda sin tredje på varandra följande titel.

Lewis Hamilton kommer därefter, och det tros att han netto en grundlön på $40 miljoner före bonusar, men vid undertecknandet av ett nytt kontrakt med Mercedes fram till slutet av 2025 har det talet nu uppenbarligen ökat till €50 miljoner [$53,75 miljoner], för att föra honom i linje med Verstappen.

Det finns en liten handfull förare som inte är världsmästare som hävdar ersättningspaket som tar dem in i de dubbla miljonerna.

Bland dem är Ferraris Charles Leclerc, som kommer att plocka $24 miljoner från Scuderia i 2023. Vid sidan av honom kommer Carlos Sainz att ta hem $12 miljoner i 2023.

Valtteri Bottas, som lämnade Mercedes för att gå med i Alfa Romeo på ett långsiktigt avtal i slutet av 2021, är på $10 miljoner om året, medan Max Verstappens stallkamrat Sergio Perez kommer att betalas $10 miljoner i 2023.

Av alla de tvåsiffriga inkomsttagarna är den yngsta också ännu inte vunnit sitt första F1 lopp: Lando Norris är på en rapporterad $20 miljoner lön hos McLaren för 2023.

Vem är F1:s lägst betalda förare?

I motsatt ände av spektrumet är F1:s minst erfarna förare betalda en obetydlig (enligt F1-standarder) summa. Medan folk som Verstappen och Hamilton kommanderar enorma löner på grund av det enorma värde de tillför ett team, har nykomlingar och de som kämpar för att imponera inte inflytande över sina team för att pumpa upp sina lönecheckar. Inte heller kan de vara säkra på att hitta en plats någon annanstans om de lämnar, vilket innebär att de tolererar sina ‘låga’ lönecheckar.

Bland F1:s lägst betalda förare i 2023 är rookie-förarna: Logan Sargeant förväntas ta hem omkring $1 miljon var.

Fellow rookie Oscar Piastri har lyckats säkra en lön på $2 miljoner från McLaren, medan Zhou Guanyu förväntas ta hem samma summa från Alfa Romeo, medan Lance Stroll också tros vara på en relativt låg lön trots att han är son till teamägaren Lawrence Stroll.

Det är Yuki Tsunoda som kanske sticker ut mest mot botten av inkomsttabellen – den japanska föraren förblir på en rookie-nivå lön trots att han går in i sitt tredje år i sporten. Detta beror sannolikt på att han kämpar för att imponera på sina Red Bull-chefer, med Tsunoda som bara sporadiskt uppträder på den nivå som förväntas av honom hos AlphaTauri.

Daniel Ricciardo hade kommanderat en lön i sportens topp fem, innan hans tid slutade för tidigt hos McLaren, med en $15 miljoner årlig inkomst. Detta är betydligt reducerat som en del av hans avtal med Red Bull, som ursprungligen omfattade reserv- och marknadsföringsuppgifter för en rapporterad $2,1 miljoner, men det är inte känt om det beloppet har ökat nu när han är tillbaka bakom ratten.

Den kompletta listan

Max Verstappen Red Bull $55 miljoner Lewis Hamilton Mercedes $53,75 miljoner [€50m] Charles Leclerc Ferrari $24 miljoner Lando Norris McLaren $20 miljoner Carlos Sainz Ferrari $12 miljoner Sergio Perez Red Bull $10 miljoner Valtteri Bottas Alfa Romeo $10 miljoner George Russell Mercedes $8 miljoner Esteban Ocon Alpine $6 miljoner Fernando Alonso Aston Martin $5 miljoner Pierre Gasly Alpine $5 miljoner Kevin Magnussen Haas $5 miljoner Alex Albon Williams $3 miljoner Zhou Guanyu Alfa Romeo $2 miljoner Lance Stroll Aston Martin $2 miljoner Nico Hulkenberg Haas $2 miljoner

Oscar Piastri McLaren $2 miljoner Daniel Ricciardo AlphaTauri $2,1 miljoner Yuki Tsunoda AlphaTauri $1 miljon Logan Sargeant Williams $1 miljoner.