Du är nog inte ensam om att någon gång ha funderat på att starta en egen hemsida eller blogg där du kan nå ut till en publik. Du är nog inte heller ensam om att ha börjat kolla runt lite om hur det i så fall skulle gå till och sedan bli lite avskräckt av all information. Det är lätt att få för sig att det måste var dyrt eller svårt, men det stämmer faktiskt inte. Vi tänkte berätta lite kort om de olika stegen i denna artikel.
Välj ett domännamn
Det första du kommer behöva tänka på är att välja och köpa ett domännamn. Egentligen har det ingen större betydelse vilket domännamn du har, men om du vet att du kommer prata om ett specifikt ämne så kan det alltid vara bra att välja namnet utifrån det. Ett exempel på detta är Techplatsen.se som först och främst behandlar teknikrelaterade ämnen och man har därför valt ett passande namn. Vet du att du endast kommer skriva lite allmänt om din vardag eller flera olika ämnen så funkar ett mer generellt namn hur bra som helst.
Välj ett webbhotell
När du hittat ditt domännamn så är det dags att välja ett webbhotell. I många fall så kan du faktiskt köpa ditt domännamn hos webbhotellet, det är förmodligen det enklaste sättet att komma igång. Vilket webbhotell väljer man då? Det beror helt på dina behov. Är du ny till detta och endast vill driva en enklare blogg så kan det vara fördelaktigt att välja något billigt med en svensk support. Nästa steg kommer att vara att installera ett CMS, förslagsvis WordPress. Många webbhotell låter dig göra detta enkelt med en så kallad “one click installer” som i princip fixar detta med ett knapptryck.
Välj ett tema och börja skriv!
När WordPress är installerat så är det dags att välja ett utseende och komma igång med skrivandet. Smidigt nog så följer det med några enkla teman i WordPress (ett är redan förinstallerat och funkar bra). Känner du att du vill ha ett lite proffsigare utseende så kan du alltid köpa ett snyggare tema och köra på det. Tänk dock på att detta kan kräva både tid och kunskap.
När bloggen ser ut som du vill så är det dags att börja skriva. Ett tips är att välja ett eller flera ämnen som du själv brinner för och har kunskap inom, skrivandet blir både lättare och roligare då!