Ont i knät vid löpning? Naprapatens 3 bästa råd

Om du är som många löpare kommer du att uppleva knäsmärta någon gång. Det kan vara frustrerande, men det finns saker du kan göra för att lindra smärtan. Här är tre tips från en naprapat som borde hjälpa!

Orsaker till knäsmärta vid löpning

En av de vanligaste orsakerna till smärta i löparknä är obalans i muskelstyrka och flexibilitet. Spända, svaga muskler kan orsaka felställning under löpning, vilket leder till överdrivet slitage på lederna. Svaga rumpa och höfter kan också bidra till en felaktig gång som belastar dina knän ytterligare. Att förbättra din styrka och flexibilitet kan hjälpa till att lösa dessa problem och minska sannolikheten för knäsmärta.

1. Stärk dina höfter, rumpa och core
Om du stärker musklerna i dina höfter, sätesmuskler och core kan du bibehålla bättre uppriktning under löpningen och förbättra din prestation. Prova att göra specifika övningar som t.ex knäböj, utfall och step-ups för att öka styrkan i musklerna som omger dina knän.
 
2. Sträck och massera regelbundet
Regelbunden stretching kan bidra till att förbättra flexibiliteten, särskilt om du fokuserar på musklerna runt dina höfter och ben. Massage runt knäleden kan också hjälpa till att minska smärta och inflammation i samband med löparknä.

3. Förbättra din löpform
Om du förbättrar din löpform kan du hjälpa till att minska belastningen på dina knän och förebygga skador. Fokusera på att hålla fötterna riktade framåt, slå i marken med mellanfoten och rulla igenom för att trycka av med tårna. Du bör också försöka hålla överkroppen avslappnad och luta dig något framåt från anklarna medan du kör.

Du bör dock börja med att prata med din läkare. Behandla löparknä här. De kan hänvisa dig till rätt personer, som Göteborgs Naprapaten och minska väntetiderna. Det hjälper dig att snabbare komma igång igen och inte ge upp.