Skillnaderna mellan bolån och snabblån

Grubblar du över huruvida det är lämpligt att ta ett lån eller inte? Har du funderingar kring vad det är som skiljer olika lån åt? I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på några olika lånetyper och tala mer om vad det är som gör dem unika. Vi kommer dessutom att kika på vad det är som har gjort snabblån så populära under den senaste tiden. Lär dig mer om hur lån fungerar så att du kan ta de bästa besluten och finna ett lån som passar dig redan idag.

Olika lånetyper

Som namnet antyder syftar ett bolån på ett lån som är till för att finansiera ett bostadsköp. Detta är ett lån som kräver att du uppvisar säkerhet, men det är bostaden i sig själv som agerar som säkerheten.

Privatlån, å andra sidan, är ett lån där du inte behöver uppvisa säkerhet. Medan vissa privatlån enbart ligger på någon tusenlapp kan de även nå hela vägen upp till hundratusentals kronor. För att läsa mer om just privatlån kan du vända dig till navibanker.com – låna pengar online.

Ha räntan i åtanke

Bolån har i princip alltid en ganska mycket lägre ränta än privatlån. Anledningen till detta är att det inte blir en lika stor risk för långivaren att låna ut pengar för ett bostadslån då du har bostaden som säkerhet. Vid ansökan om privatlån finns det som sagt ingen säkerhet, och därför är det mer riskabelt för långivare att erbjuda dessa lån. För att det ska vara värt besväret sätts därför en högre ränta på privatlån. Särskilt vid ansökan om snabblån såsom SMS-lån får du förvänta dig högre räntor.

Varför väljer så många låntagare just snabblån?

Om privatlån – och särskilt snabblån – har en mycket högre ränta än bolån, hur kommer det sig att så många tar beslutet att satsa på just snabblån? Först av allt är det en fördel att du slipper att uppvisa säkerhet. Det är inte alla som har ett fordon, en bostad eller en värdefull ägodel att använda som säkerhet.

Därtill har snabblån inte lika strikta krav kring bland annat en hög fast inkomst. Därför är det enklare att få sin låneansökan beviljad. På tal om detta dröjer det sannerligen inte länge förrän lånet beviljas. Du kan få det lånade beloppet på ditt bankkonto redan samma dag, och det är därefter fritt fram för dig att använda pengarna till i princip vad som helst.