Välj ut de rätta skorna inför träningspassen

Behöver du hållbara skor till träningen? Vilka skor du bör välja beror på vilka aktiviteter du utövar, och för att du ska hitta rätt kommer vi nedan att gå igenom ett antal olika träningsskovarianter. Huruvida du ska promenera, jogga eller cykla påverkar vilka skor som blir lämpliga för dig, så tänk noga igenom valmöjligheterna innan du tar ditt beslut.

Klicka på följande länk för en översikt av just effektiva träningsskor: https://fitfact.se/traning/basta-traningsskorna/. Nedan kommer vi även att kika på tidpunkterna då det är lämpligt med promenadskor samt tidpunkterna då träningsskor gör susen.

Egenskaperna hos promenadskor

Promenadskor är vanligtvis utrustade med nät som garanterar en luftig design. Med andra ord slipper du att oroa dig för att det ska bli fuktigt eller innestängt i dina promenadskor. Därtill är dessa skor framställda i en lättviktig design så att du enkelt lyfter på fötterna och tar dig framåt utan att du tyngs ner.

Den sista egenskapen som en promenadsko bara måste ha är vattentätheten. När du är ute och promenerar blir det lätt så att du tar dig genom vattenpölar och liknande vått underlag. Självfallet vill du inte att vatten ska läcka in i skorna, och detta slipper du så länge du väljer just promenadskor. Som namnet antyder lämpar de sig mycket väl om du är någon som älskar att promenera.

När du bör välja träningsskor

Utöver promenadskor finns det även modeller som är passande vid bland annat styrketräning, konditionsträning samt gruppträning. Skor för konditionsträning ska exempelvis ha en mönstrad undersida som förser dig med ett bra grepp om marken – och detsamma gäller för skorna som du använder under cykelturerna.

Om det å andra sidan är styrketräning som gäller gynnas du av att välja skor som är utrustade med en platt sula. Detta tillåter vikten att fördelas jämnt, vilket blir en stor fördel när du lyfter vikter. Löparskor bör du aldrig dra nytta av när det är dags för styrketräning, så det är av yttersta vikt att du tänker igenom dina valmöjligheter noga.

Kläder för väder

Kom ihåg att det inte enbart är skorna som spelar roll, utan det är också viktigt att din resterande outfit är passande för aktiviteterna som du ska utöva. Bär träningskläder som är luftiga och som tillåter värme att ta sig ut. Om det är joggingturer som gäller bör du dessutom se till så att kläderna inte sitter för löst.