Miljövänliga uppfinningar: Hållbara åtgärder du bör känna till

Gröna uppfinningar är alla nya produkter, processer och tjänster som är designade med miljön i åtanke. De kan vara allt från en hållbar bil till återanvändbart toalettpapper. Även om det kan vara svårt att se alla olika gröna initiativ på marknaden har vi samlat fem av de bästa för dig här inom textilbranschen.

Bambumaterial – Bambu växer snabbt och kräver väldigt få resurser för att växa. Det är därför ett idealiskt material för hållbara produkter. Textilier gjorda av bambu är mjuka, absorberande och andas och är därför särskilt lämpliga för kläder och sängkläder. Du kan hitta bambu tröjor, bambu sängkläder bambusstrumpor och jackor.

Återvunnet material – Fler och fler tillverkare börjar använda återvunnet material i sina produkter. Det innebär att man istället för att använda nya resurser använder material som redan är använt och annars skulle hamna på deponi. Återvunnet material kan användas för att tillverka allt från jackor, skor och väskor till möbler och mattor.

Ekologisk bomull – Ekologisk bomull odlas utan användning av bekämpningsmedel eller andra skadliga kemikalier. Detta gör den mycket bättre för miljön än vanlig bomull. Ekologisk bomull är också mjukare och mer absorberande, vilket gör den idealisk för kläder och sängkläder. Du kan hitta lakan, handdukar och kläder i ekologisk bomull.

Kläder gjorda av plastflaskor – Ja, du läste rätt! Vissa tillverkare använder nu återvunna plastflaskor för att tillverka sina kläder. Det är ett bra sätt att minska mängden plastavfall som hamnar på deponi. Den färdiga produkten är också mycket stark och hållbar, vilket gör den idealisk för utomhusbruk. Det låter galet att hårda läsk och vattenflaskor kan förvandlas till mjukt material som andas. Det heta här i Sverige är Resteröds fleecejackor, som även finns som västar. På så sätt stödjer du kreativ och miljövänlig produktion samtidigt som du bidrar till att minska plastavfallet.

Användning av naturliga färgämnen – Syntetiska färgämnen är en av de mest förorenande aspekterna av textilindustrin. De är gjorda av olja och släpper ut skadliga kemikalier i miljön när de används. Naturliga färgämnen är å andra sidan gjorda av växtmaterial och är mycket bättre för miljön. Du kan hitta naturfärgade tyger i många olika färger. 

Förhoppningsvis ger detta dig lite inspiration till hållbart boende och miljövänliga uppfinningar! Det finns möjligheter där ute och det handlar om att stödja ett hållbart projekt. Priset kanske är dyrare än standarden, men i gengäld stödjer du miljön och bidrar till mindre föroreningar och mycket mer.